به خاطر مزایای متعدد دیجیتالی کردن فرآیندها در کارخانههای هوشمند، طی سالهای اخیر تولیدکنندگان متعددی با شتاب در این جهت حرکت کردهاند. به همین دلیل، بخش صنعت به منظور پاسخگویی به تقاضاهای روزافزون جهانی و تغییر رفتار مشتریان تحت فشار است.
جالب اینجاست که بسیاری از تولیدکنندگان هیچ ایدهای در مورد سرمایهگذاری دیجیتالی ندارند؛ اما مطالعه این مقاله میتواند چشمانداز روشنتری را پیش روی شما قرار دهد.
اگر در صنعت تولیدی یا کارخانه شما نشانههای زیر به چشم میخورد، اطمینان داشته باشید که سرمایهگذاری در راهاندازی سیستمهای اتوماسیون و کارخانه هوشمند باعث کاهش هزینه و افزایش بهرهوری شما خواهد شد.
- عدم آگاهی از شرایط واقعی و بهرهوری عملیات تولید در محیط کارگاهی
- افزایش ناگهانی هزینههای مرتبط با منابع و مواد اولیه تولید
- هزینههای سربار مرتبط با تعمیر و نگهداری دستگاههای هشداردهنده
- مواجهه با چالشهای مرتبط با ردیابی و پیگیری وضعیت محصولات
- مواجهه با چالشهای مربوط به شناسایی، ردیابی و مدیریت داراییهای از دست رفته، مفقود یا جابجا شده
- عدم کنترل یا کنترل محدود بر موجودی
- عدم یکپارچگی در دادهها و بانکهای اطلاعاتی بخشهای مختلف
در ادامه، هر یک از این موارد را باز میکنیم تا بهتر متوجه شوید که چرا توجه به این علائم برای رشد و توسعه شرکت شما بسیار حیاتی هستند.
1-عدم آگاهی از شرایط واقعی و بهرهوری عملیات تولید در محیط کارگاهی
مهم نیست که شما در چه کسب و کاری مشغول فعالیت هستید. اگر کنترل یا دید کاملی بر روند فعالیتها و فرآیندهای خود نداشته باشید، فکر میکنید واقعاً میتوانید کسب و کار خود را به درستی مدیریت کنید؟ در فرآیند تولید، بهرهوری عملیات تولید در محیط کارگارهی شامل فرآیندهای پیچیدهای است و کنترل کامل بر آنها امری ضروری و بسیار حائز اهمیت است. به یاد داشته باشید که شفافیت کامل، از ضروریات امر نظارت بر فعالیتها در محیط کارگاهی و بهبود آنها به شمار میرود.
بهترین روش برای مواجهه با این چالش، خودکارسازی عملیات تولید در محیط کارگاهی است. سرمایهگذاری و پیادهسازی مجموعه فناوریها و راهکارهایی که به طور خودکار و هوشمند تمامی فرآیندهای تولید و عملیات در محیط کارگاهی را به هم متصل، کنترل و مدیریت میکنند. این امر منجر به بهینهسازی فعالیتهای مختلف و در نهایت، تولید بهتر خواهد شد.
2-افزایش ناگهانی هزینههای مرتبط با منابع و مواد اولیه تولید
چالش بزرگی که 90% از تولیدکنندگان به طور روزانه با آن مواجه هستند، هزینههای سرسامآور منابع و مواد اولیه محصولات تولیدی است. برنامهریزی و تخصیص خودکار وظایف و تکالیف به اپراتورها و کارکنان بخشهای مختلف تولید، مدیریت عملکرد و ارزیابی کارایی آنها و همچنین عملکرد ماشینها همواره مورد نیاز است. ناتوانی در مدیریت هوشمندانه منابع و یا کارایی و بهرهوری نامطلوب آنها بر نرخ کلی تولید محصول تأثیر مستقیمی دارد.
فقدان اطلاعات در مورد برنامهریزی منابع و کارایی نیز موضوع مهم دیگری است که آسیب مذکور را دوچندان میکند. واضح است که افزایش هزینههای منابع به شدت بر سود کسب و کار شما تأثیرگذار خواهد بود.
بهترین اقدام برای بررسی مجدد این مشکل: تولیدکنندگان برتر به اهمیت راهکارهای انقلاب صنعتی چهارم یا Industry 4.0، شامل هوش مصنوعی، یادگیری ماشین و اتوماسیون رباتیک فرآیندهای تجاری به منظور طراحی مجدد و بهینهسازی فرآیندهای تولید فعلی خود پی بردهاند.
مدیریت منابع به سوپروایزها (افرادی که وظیفه نظارت و کنترل فرآیندها و عملیات تولید را بر عهده دارند) کمک میکند تا فرآیند تخصیص خودکار وظایف به منابع را به شکل مؤثری انجام داده و ناظر بر عملکرد آنها در حین انجام کار باشند. دادههای بلادرنگی که به واسطه اتوماسیون و دیجیتال کردن فرآیندها در اختیار مدیران قرار میگیرد، به آنها کمک میکند تا تصمیمات سریعتر و دقیقتری اتخاذ کنند.
در عین حال، این امر تأثیر هزینه کلی مرتبط با منابع را کاهش میدهد، زیرا تولیدکنندگان میتوانند برنامهریزی و نظارت کاملی بر فرآیندها و عملیات تولید داشته و هر جا که نیاز باشد اقدامات لازم را در جهت بهبود آنها انجام دهند.
3-هزینههای سربار مرتبط با تعمیر و نگهداری دستگاههای هشداردهنده
مدیریت ماشینآلات و برنامهریزی برای تعمیر و نگهداری آنها همیشه یک سوم از هزینههای سربار یک تولیدکننده را به خود اختصاص داده و این موضوع باید به درستی تجزیه و تحلیل شده و بهبود یابد تا از کاهش میزان بهرهوری جلوگیری شود. ماشینها نقشی حیاتی در محیط کارگاهی تولید ایفا میکنند و ایراد یا ناکارآمدی آنها میتواند روند تولید را با تأخیر مواجه کرده یا تجربه مشتری شما را به میزان قابل توجهی تحت تأثیر قرار دهد. توجه داشته باشید که توقفهای برنامهریزی نشده یا توقفهای برنامهریزی شده غیر ضروری در روند تولید میتواند بر میزان بهرهوری شما تأثیر چشمگیری داشته باشد.
حال پرسش اینجاست که چگونه باید با این چالش مواجه شد؟
راهاندازی یک سیستم یکپارچه و خودکار مدیریت و اجرای فرآیندهای تولید یا به عبارت دیگر یک سیستم نگهداری و تعمیرات پیشگویانه به منظور نظارت بر عملکرد و کارایی ماشینآلات در شرایط مختلف، راه حل مناسبی برای مواجهه با چالش مذکور است. با استفاده از دادههای بلادرنگ جمعآوری شده از ماشینها در طول زمان اوج کاری آنها و سایر سناریوها، شناسایی نقصها، مشکلات کارایی و عملکرد به سادگی امکانپذیر است. با یک سیستم نگهداری و تعمیرات پیشگویانه میتوان عملکرد ماشینها را رصد کرده و مشکلاتی که ممکن است در آینده ایجاد شوند را نیز پیشبینی کرد.
4-مواجهه با چالشهای مرتبط با ردیابی و پیگیری وضعیت محصولات
ردیابی و پیگیری وضعیت محصولاتی که در مرحله ساخت و تکمیل هستند همواره برای تولیدکنندگان چالش برانگیز بوده است. ثبت سوابق محصولات به شکل ناکارآمد و غیردقیق نه تنها هیچ فایدهای برای تولیدکننده ندارد، بلکه میتواند منجر به نرخ بهرهوری پایین و افزایش هزینههای مختلف گردد.
داشتن یک سیستم به عنوان پل ارتباطی بین مدیریت کارخانه و کارگران و المانهای دیگر موجود در محیط کارگاهی (Shop Floor Interface) که ارتباط مؤثر بین آنها را تسهیل مینماید، به شما کمک میکند تا روند تکمیل محصول در حال تولید را در هر مرحله ردیابی کنید. در واقع این سیستم با استفاده از دادههای بلادرنگ، امکان ارزیابی آنی محصولات و وضعیت سلامت آنها و دیگر المانهای موجود در محیط کارگاهی را در حین فرآیند تولید برای شما فراهم میکند. به این ترتیب، واضح است که ردیابی محصولات شما برای مدیریت آسانتر میشود.
5-مواجهه با چالشهای مربوط به شناسایی، ردیابی و مدیریت داراییهای از دست رفته، مفقود یا جابجا شده
اگر بخواهیم به فرآیندی از تولید اشاره کنیم که افراد زیادی را به خود درگیر میکند و به واسطه دادههای غیردقیق کاملاً ناکارآمد میشود، باید مدیریت داراییها را نام ببریم. از آنجایی که در فرآیند تولید، روزانه با ورود و خروج حجم زیادی از داراییها مواجه هستیم، شناسایی و ردیابی آنها و به طور کلی مدیریت کارآمد داراییها بسیار دشوار است. باید توجه داشت که سیستمهای دستی یا نیمه خودکار قادر به ردیابی مؤثر داراییها یا بهبود میزان دقت دادهها نخواهند بود.
استفاده از کدهای QR همراه با سیستم مدیریت موجودی، امکان ردیابی و مدیریت دقیق موجودی را فراهم کرده و شما میتوانید با بررسی پارامترهای حیاتی خود به مزیت این ترکیب در بهبود کنترل و شفافیت در زنجیره تأمین و تولید پی ببرید. بدیهی است که استفاده از کدهای QR روی محصولات، شناسایی آنها را در مراحل یا بخشهای مختلف برای کارکنان سادهتر کرده و مشغله آنها را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد. در واقع، کارخانه هوشمند با جمعآوری و استفاده از دادههای بلادرنگ داراییها و وضعیت آنها در بخشهای مختلف، موجب تسهیل در روند کلی ردیابی داراییها میگردد. به این ترتیب، شما میتوانید هم هزینههای مدیریت دارایی را کاهش دهید و هم در زمان کار کارمندان خود صرفهجویی کنید.
6-عدم کنترل یا کنترل محدود بر موجودی
باید توجه داشت که موجودی به عنوان قلب یک شرکت تولیدی در نظر گرفته میشود و مدیریت موجودی به شکل نظاممند و هوشمند میتواند بر نتیجه کسب و کار تأثیر بسزایی داشته باشد. به طور کلی، شناسایی و ردیابی محصولات در زمان واقعی، پایش مداوم، پیشبینی و مدیریت پویای موجودی، نگهداری سوابق و ثبت مستندات خرید و همچنین مستندات دفع محصولات منقضی شده یا آسیب دیده در طول پروژه برای تولیدکنندگان بسیار چالش برانگیز است. بدیهی است که استفاده از دادههای نادرست و غیردقیق موجودی میتواند منجر به افزایش هزینه تمام شده محصولات تولیدی گردد.
در اینجا با یک سناریوی جدید و بکارگیری سیستم شناسایی و ردیابی خودکار موجودی که به عنوان ستون فقرات مدیریت موجودی در یک کارخانه هوشمند در نظر گرفته میشود، وضعیت قبلی را مجدداً بررسی میکنیم.
این سیستم با کمک دادههای بلادرنگ و استفاده از فناوریهای شناسایی خودکار و دقیق، موقعیت، زمان ورود و خروج، مشخصات و سایر جزئیات هر آیتم موجودی در کارخانه را ثبت و نگهداری کرده و به طور یکپارچه با سایر سیستمهای مدیریت تولید، انبار و زنجیره تأمین در کارخانه هوشمند در ارتباط است. این ردیابی دقیق به شفافیت عملیات و افزایش پاسخگویی در قبال مشتریان، کاهش خطاها و اتلاف مواد و همچنین افزایش کارآیی عملیات انبار و تولید کمک میکند.
تحلیل اطلاعات این سیستم نیز به شناسایی نقاط ضعف و فرصتهای بهبود در مدیریت موجودی و زنجیره تأمین منجر میشود. در واقع این سیستم مدیریت موجودی، علاوه بر کاهش هزینههای تولید، کل فرآیند تولید شما را یکپارچه و پایدار میکند.
7-عدم یکپارچگی در دادهها و بانکهای اطلاعاتی بخشهای مختلف
انباشت دادههای جزیرهای و یکپارچهسازی نشده، به هیچ وجه برای شرکتهای تولیدی مناسب نیست. دادههای نادرست و پراکنده میتواند روند تصمیمگیری را رو به وخامت برده و بر نتیجه کسب و کار تأثیر به سزایی داشته باشد. دادههای منسوخ و بهروزرسانی نشده، چالشهای مربوط به عملکرد، ردیابی دارایی، مدیریت موجودی و مدیریت منابع هر شرکتی را دو چندان میکند و به راحتی میتواند کل تجربه مشتری شما را به مخاطره بیندازد.
با سرمایهگذاری و استفاده از فناوریها و راه حلهای معرفی شده در انقلاب صنعتی چهارم یا Industry 4.0، دادهها به صورت یکپارچه و تجمیعشده در اختیار قرار گرفته و چالشهای مربوط به تصمیمگیریهای دقیق و سریع، مرتفع میگردند. در واقع شما با یک سیستم خودکار، در زمان و هزینههای مرتبط با کسب و کار خود صرفهجویی خواهید کرد.